Slovinské vinařské regiony I. – Primorsko (Přímoří)

I přesto, že je rozlohou Slovinsko relativně malou zemí, má 3 hlavní vinařské regiony, Podravje, Posavje a Primorsko. Tyto regiony se dělí na dalších 9 oblastí. Každý z regionů, se vyznačuje individuálními půdními i klimatickými charakteristikami a stejně tak I vinařskou tradicí a historií.

Polibek mořského vánku

Jak již naznačuje jeho jméno region Primorsko, se nachází v nejzazší jihozápadním cípu země, na hranicích s Itálií, se středomořským podnebím od úrovně moře po zvlněnou krajinu jejíž vrcholy dosahují 600 m.n.m. Tato rozmanitá krajina skýtá úžasnou možnost pro pěstování a výrobu bohatých a rozmanitých vín.

Nejznámější vinařské oblasti.

Podregiony Primorska od severu k jihu nalezneme pod názvy Goriška Brda, Vipavská dolina, Kras Slovinská Istrie. Právě tyto pod regiony patří mezi jedny z mezinárodně nejznámějších, a vinaři neustále sledují nové trendy v odvětví a přetvářejí je do výroby kvalitních vín.

Vinné odrůdy

Proregion Primorsko jsou specifické díky podnebí především červené odrůdy. Typickou pro tento region je červená odrůda Refošk (Refosco). V případě Refošku se zároveň jedná o jednu nejrozšířenějších odrůd, následován Rebulou (bílá), Merlotem (červená), Malvazijí (bílá), Chardonnay a Sauvignonem

Avšak nejvíce speciální je víno nazývané Teran. Jedná se o autochtonní Slovinské červené víno, pěstovanou pouze v pod regionu Kras, kde jej vyrábějí z odrůdy Refošk, které červena půda terra rossa v oblasti Krasu dává nezaměnitelnou charakteristiku. Oblast Krasu je také proto velmi často nazývána domovem Teranu.

terra rossa

Z tohoto vina se také vyrábí velmi známý likér dle speciální a staré receptury. Označení vina Teran je regionálně chráněno a tudíž vina, která nesou hrdé označení Teran, mohou být z celého světa vyráběna pouze a jen v oblasti Slovinského Krasu.

terra-rossa-in-teran

Nechte se rozmazlit taky s Terantonem. Vínem, které se vyrábí pouze v těch nejlepších ročnících, kdy hrozny dosahují té nejlepší kvality. Základem tohoto vina je odrůda Refošk, avšak pěstované pouze v region Kras, který vínu propůjčuje jeho nezaměnitelné aroma a charakteristiku. Hrozny se sbírají ručně a po měsíční maceraci zrají po dobu 4 let v dubových barelech.

Jaké jsou typické odrůdy pro jednotlivé oblasti Primorska?

  

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení