Metlika - Malá slovinská oblast s překvapivým klimatem
Silná vinařská tradice malého městečka Metlikaje stará více než sto let. Lidé spjatí s místní krajinou, jež jim i díky tvrdé práci zajišťuje obživu, si dobře všímali vytrvale slunečné počasí a teplé podnebí. Začali proto pěstovat rozmanité odrůdy vín, která se běžně nepěstují v běžném kontinentálním klimatu.
Vinařské městečko Metlika je situováno přímo u hranic s Chorvatskem v jihovýchodní části Slovinska. V každém návštěvníkovi lehce vyvolá dojem, že se zázrakem ocitnul v úplně jiném kraji, ve středomoří…
Objevení tajemství výroby rosé
Proč říkáme o vinařství KZ Metlika, že jsou “průkopníci”? Odpověď na tuto otázku je jednoduchá - právě u nich h se totiž zrodilo první růžové víno ve Slovinsku, a to přesně roku 1981. Vinařství se rozhodlo jít průkopnickou cestou a stvořit něco zcela odlišného, použít do té doby netradiční způsob. Vzít červené hrozny a zacházet s nimi jako s bílými.
Tak vznikla dnes již velmi oblíbená kombinace barvy a lehkosti: Víno jasného charakteru spojující plnou chuť červených vín a svěžest vín bílých. A toto spojení v podobě růžového vína umístilo vinařství KZ Metlika nastálo na mapu významných Slovinských vinařství.
Jak se vyrábí růžové víno "rosé"?
V růžovém vínu Rosé KZ Metlika najdeme pouze odrůdy modrých hroznů, a to konkrétně v poměrech odrůd 70% Modra Frankinja a 30% Žametovka (Žametna črnina). Tajemství zrodu aromatického vína eůžově červánkové barvy zpočívá ve zpracování, které se používá při výrobě bílého vína.
Modré hrozny se odstupují, pomelou a nechají v kádi macerovat, takzvaně naležet. Po uplynutí stanovené doby (1-6 hodin) se veškerý obsah vylisuje. Lisování musí probíhat velmi opatrně, aby zůstaly zachovány ty správné kvality vína. Poté se hrozny opět naočkují kvasinkami.
Po správně provedené proceduře dosáhneme malinovo-jahodových tónů s nádechem smetany, které na něm tak oceňujeme.
Chuť růžového vína je hravá a elegantní
Pokud bychom se pokusili vystihnout dojem z vína Rosé jediným slovem, pak by se hodila “svěžest”. Představte si perfektně vychlazené víno (8 °C) jiskrných růžovo-oranžových tónů, které si vychutnáváte během slunečného letního dne.
Při prvním nádechu ucítíte tóny malin, a na jazyku vás pohladí svěží chuť jahod se smetanou. Už to cítíte?
Kombinace rosé s vybranými pokrmy
Právě pro svou typickou svěžest a lehkou pitelnost můžete toto víno skvěle kombinovat s různými pokrmy. Výborně se hodí k předkrmům, lososovitým rybám, sýrům, anebo jen čerstvému ovoci, které mají dívky tak rády.