Světlem nedotčené šumivé víno "Untouched by Light" 0,75l
Kód: 506Detailní popis produktu
"Untouched by Light“ je inspirativní šumivé víno."
Je získáno ze speciální sklizně, která probíhá při novoluní. Hrozny jsou sbírány pouze do malých bedniček. Následně začíná unikátní metoda zpracování hroznů, která je jedinečná především pro dlouhé zrání v naprosté tmě – to vše lze rozpoznat v charakteru tohoto vína. Ochutnáváte pak nejen víno, ale i rozvinutý potenciál jeho terroir.
"Poslední a neméně důležitou součástí je tradice výroby sektu ve vinařství Radgonske Gorice, založená na hlubokých znalostech a téměř uměleckém zvládnutí technologie,“
říká o vínu enoložka radgonského vinařství Klavdija Topolovec Špur.
Víno zrozené za tmy
Příběh Světlem nedotknutého šumivého vína začíná v radgonských vinicích při novoluní, kdy začíná sběr hroznů za použití brýlí nočního vidění. Sesbírané hrozny následně pozvolně zrají v naprosté tmě v tajuplných 168 let starých vinných sklepech za úplné absence světla až tři roky.
„Sekt se vyrábí z nejzralejších hroznů Chardonnay francouzskou metodou “champenoise” - fermentací uvnitř lahve.
To, co dělá toto víno jedinečným, je jeho proces zrání, protože “Untouched By Light” je ponecháno dva až tři roky v jeskyních slovinské Radgony
bez doteku s vnějším světem – a za úplné absence světla. Tomuto způsobu výroby šumivého vína říkáme metoda “Crafted by Darkness”.
Brýle pro noční vidění používáme při sklizni, rotaci lahví i balení. Jakmile víno opustí vinný sklep,
chráníme jej, již lahvované do černého nepropustného skla, zapečetěním nepropustnou černou folií.
Ta odstíní jakýkoli další kontakt vína se světlem či vzduchem.
Proto od nás přijměte zvláštní doporučení, abyste toto víno poprvé ochutnali v temnotě a ve velmi dobré společnosti. “
Historie vinařství Radgonské Gorice
Při výrobě šumivého vína “Untouched By Light” čerpáme ze znalostí nashromážděných v průběhu staletí.
Vinařství Radgonske Gorice udržuje tradici výroby sektu již 168 let. Slavnostně jí započal zakladatel Alojz Klenošek, z pověření rakouského arcivévody Johanna Habsburského-Lotrinského, který expandoval výrobu vína do radgonského regionu.
Později bylo vlastnictví vinných sklepů postoupeno švýcarsko-francouzské rodině Bouvierů, čím se navázalo na tradiční vinařské postupy těchto dvou regionů.
To vše nás přivedlo až k jedinečné chuti vína “Untouched By Light”.
Účinky světla na chuť vína
Výzkum, který stojí za vínem “Untouched by Light” provedla profesorka Emerita Ann C. Noble z Kalifornské univerzity v Davisu. Zkoumala vlivy fluorescenčního světla – běžně používaného v obchodech – na chuť šumivých vín.
Zjistila, že vystavení vína světlu, a to i po relativně krátkou dobu, snižuje intenzitu citrusových vůní a zvyšuje rozvoj nechtěných složek,
tzv. “světlem zasaženého aroma”.
Zdokonalená metoda výroby sektu, kterou jsme v Radgonské Gorici v reakci na tuto studii vytvořili, je inspirována těmito vědeckými závěry.
Odkaz na studii: Senzorická studie vlivu fluorescenčního světla na šumivé víno a jeho základní víno.pdf (ENG)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.